Aj kúpeľňa môže byť nezabudnuteľnou spomienkou na hotel

„Pamätáš sa na tú kúpeľňu, keď sme boli na hoteli…?“ Možno si ani neuvedomujete, ako často je táto veta vyslovená v rodinách na celom svete. Kúpeľňa na hotelovej izbe je totiž viac než len praktická záležitosť. Je to malé doprianie si luxusu, na ktorý mnoho ľudí nemá financie. No počas dovolenky im ho môžete dopriať práve vy.

Pri výstavbe, alebo prestavbe hotela, či iného turistického ubytovacieho zariadenia, uvažujete ako investor pragmaticky. Potrebujete cenovo dostupné, no kvalitné a dlhotrvajúce materiály, ktoré sa ľahko udržujú a čistia. Zároveň chcete obkladmi urobiť „wow“ efekt v momente, keď zapadne hotelová kľúčová karta do čítačky a svetlo v kúpeľni sa zapne. O najlepšom výbere dlažieb a obkladov sme už na našom webe písali. Je čas pozrieť sa detailne na sanitu.

Tá sprcha, tá vaňa, ten dizajn…

Konkurencia v hotelovom biznise je veľmi ostrá a zákazník má možnosť voľby medzi mnohými ubytovaniami. Pekná sanita môže byť pri rozhodovaní zákazníkov tá posledná kvapka vo váš prospech. V cene ubytovania totiž dostanú vaňu o akej vždy snívali, sprchový kút snov, dizajnové umývadlo, jednoducho – ten malý kus luxusu, ktorý poteší na začiatku dňa, aj v jeho závere. Preto záleží nielen na vzhľade obkladov a dlažieb, ale aj na sanite a detailoch. Projektoví odborníci z K.R.T. majú za sebou desiatky realizovaných veľkých projektov. Dbajú na to, aby kúpeľňou presne vystihli myšlienku celej stavby. Zameriavajú sa na kúpeľne ako špecifickú časť a to od návrhu až po realizáciu a načasovanie, keďže investor a developer majú dosť iných starostí s celkovým projektom. To dokáže hrať kľúčovú úlohu. „Ak sa napríklad dávajú do sprchového kúta odtokové žľaby, je potrebné ich tam umiestniť ešte pred tým, než sa vyleje poter. Podomietkové nádržky, ktoré sa dávajú k závesnému WC, je potrebné správne zabudovať do steny, aby boli stabilné“, vymenováva dôležitosť dohľadu nad kúpeľňami vedúci oddelenia projektov K.R.T., Branislav Radič.

Bez praktickosti to prakticky nejde

Hoteliéri však kúpeľne po spustení prevádzky vidia najmä po tom, ako hostia odídu. Nočnou morou v tomto prípade je zistené poškodenie, či znečistenie, ktoré si vyžaduje časovo a finančne nákladné opravy, čo môže pozastaviť plánované generovanie príjmov z obsadenosti. Obzvlášť po tom, čo sa objavila pandémia nového koronavírusu, je hygiena alfou a omegou každého turistického objektu. Veľké zaťaženie znamená dôsledné čistenie. A detailné čistenie znamená potrebu povrchov s kvalitnou povrchovou úpravou. Mechanické poškodenie, ktoré hrozí pri návšteve hostí, aj chemické, ktoré sa môže vyskytnúť častým používaním čistiacich prostriedkov, je neželaným javom v akomkoľvek ubytovaní. To posledné, čo chcete aby ďalší hostia v hoteli dali do recenzií je, že kúpeľňa vyzerá opotrebovane.

Aj preto napríklad nemecký výrobca vaní a vaničiek do sprchových kútov Bette ponúka sanitu z glazovanej titánovej ocele. Na nej sa nedržia baktérie, je odolná voči mechanickému aj chemickému poškodeniu, je odolná voči UV žiareniu, aj ohňu (čiže ju nepoškodí ani horiaca sviečka). Touto kvalitou sú si tak istí, že na svoje výrobky ponúkajú 30-ročnú záruku.

Iný špičkový švajčiarsky výrobca, Laufen, zas ponúka svoje umývadlá a sanitárnu keramiku z minerálnej liatiny skla, alebo smaltovanej ocele. Tento materiál, SaphirKeramik, umožňuje omnoho tenšie polomery hrán, 2-3 mm, pri zachovaní dvojnásobnej pevnosti v ohybe, odolnosti a žiarivo bielej farby vďaka ílu s prísadou kremičitej suroviny.

V hotelovej kúpeľni je každý centimeter dobrý. Aj preto asi najviac odporúčanými sú walk-in sprchové kúty. Sú moderné, pekné a k tomu sa ľahko udržiavajú a šetria priestor.

Posledný kus sanity, ktorý v kúpeľni chýba? Samozrejme nesmie chýbať ani WC. Aj tu sa ponúka nové trendové riešenie, ktoré je hygienickejšie, než tie doteraz. Najnovším trendom sú WC, ktoré sú dizajnované tak, že nemajú splachovací okraj. Vaši zamestnanci ocenia ich rýchle a hygienické čistenie. A zákazníci sa zas stretnú s niečím, čo doteraz možno ani nevedeli, že existuje. Toaletné misy s horizontálnym oplachom sú čistejšie a jednoduchšie na údržbu, no zároveň sa z nevyhnutnosti v kúpeľni vytvára nový, dizajnový doplnok.