Série dlažieb s povrchom Ariostea ACTIVE

Môže aj keramika prispieť svojou troškou k lepšej hygiene vo vašom domove? Samozrejme, ATIVE – antibaketriálna keramika, je výsledok skúseností, ktoré naši taliansky dodávatelia značky Ariostea získali v priebehu rokov výskumu výrobkov a inovácií. ACTIVE keramika je navrhnutá tak, aby kombinovala estetickú hodnotu, nevyhnutnú pre najnáročnejšie architektonické projekty. Jej úlohou je tiež to aby zlepšovala prostredie tých, ktorí v nich následne žijú a pracujú.

To je možné vďaka vlastnostiam ACTIVE keramiky: antibakteriálne vlastnosti, odolnosť proti znečisteniu, odolnosť proti zápachu ako aj určitý stupeň samočistenia. Tieto vlastnosti sú samozrejme vedecky testované a patentované na medzinárodnej úrovni.

Antibakteriálna účinnosť:

Aktívny fotokatalytický proces vedie k rozkladu 99,99% všetkých baktérií, ktoré prichádzajú do styku s dlažbami, od najbežnejších baktérii, ako je Escherichia Coli až po stafilococcus Aureus MRSA. ACTIVE má antibakteriálne vlastnosti aj v tme alebo pod LED svetlom, a to vďaka kombinácii oxidu titaničitého a striebra, čo ešte zvyšuje antibakteriálny účinok.

Odolnosť proti znečisteniu

Fotokatalytický proces premieňa prchavé molekuly nebezpečných znečisťujúcich látok, ako sú oxidy dusíka (NOx) a prchavé organické zlúčeniny (VOC), na neškodné látky. ACTIVE je schopný degradovať molekuly nebezpečných znečisťujúcich látok efektívnejšie a účinnejšie vďaka použitiu technológie digitálnej tlače, ktorá umožňuje rovnomernejšie rozloženie oxidu titaničitého a striebra na povrchu dlažieb.

Účinok samočistenia

Rýchle a ľahké čistenie s následné zníženie používania agresívnych a drahých čistiacich prostriedkov a detergentov. Vďaka fotokatalytickým vlastnostiam ACTIVE,  špina menej prilieha k povrchu dlaždíc a uľahčuje ich čistenie. Táto tzv. samočistiaca schopnosť umožňuje, aby povrchy boli jednoducho vyčistené vodou a jemnými čistiacimi prostriedkami, čím sa zbavíme potreby použitia agresívnych produktov, ktoré sú často toxické a drahé. Na vonkajších fasádach postačuje na udržanie čistoty pôsobenie dažďa na obklady s povrchom ACTIVE, čím sa výrazne znižuje a zlacňuje potreba údržby.

Účinnosť proti zápachu

Nepríjemné zápachy sa eliminujú, aby sa vytvorilo príjemnejšie prostredie. ACTIVE dokáže degradovať hlavné molekuly zodpovedné za nepríjemný zápach. Fotokatalytický proces skutočne vedie k degradácii zapáchajúcich organických molekúl, ktoré prichádzajú do styku s povrchmi. V ACTIVE boli vlastnosti proti zápachu posilnené aj pomocou technológie digitálnej tlače, ktorá umožňuje dosiahnuť rovnomernejšie rozloženie oxidu titaničitého na povrchu dlaždíc a prítomnosť striebra, ktoré sa vždy používa v produktoch ACTIVE.

Použitie ACTIVE keramiky

Či už novostavby alebo renovácie prebiehajú v privátnych, verejných/obchodných priestoroch, v školách alebo v nemocniciach. V dnešnej dobe sa často práce musia dokončiť v čo najkratšom čase.

ACTIVE keramické/gres-porcelain dlažby a obklady majú v tomto ohľade nesporné výhody, pokiaľ ide o čas pokládky a bezpečnosť práce, plus väčšiu odolnosť proti opotrebeniu a menšiu potrebu sanitácie v porovnaní s použitím farieb, vinylových podláh alebo PVC linoleum na podlahy alebo sadrokartónu na steny.

Technické využitie ACTIVE dlažieb:

  • môžu byť inštalované rýchlo a ľahko, dočistené akýmkoľvek produktom vybraným zákazníkom, bez potreby aktivácie alebo reakčných postupov, pretože sú v čase stabilné, aj keď prídu do styku s agresívnymi tekutinami
  • vytvoria hygienicky bezpečné povrchy, aby sa obmedzila infekcia spôsobená kontaktom s patogénmi
  • majú povrchy, ktoré je možné dezinfikovať niekoľko hodín po pokládke akýmkoľvek požadovaným postupom, ktorý vyžadujú príslušné orgány
  • môžu byť použité ako dlažba alebo obklad
  • znižujú náklady na každodennú údržbu a čistenie v prípade núdze alebo karantény
  • vytvárajú nový postup na čistenie a dezinfekciu povrchov, výrazne znižujú počet bežne používaných dezinfekčných prostriedkov, pri zachovaní rovnakého stupňa sanitácie
  • obmedzujú riziká spôsobené kontamináciou a rastom bakteriálnych kolónií, pretože v súčasnosti sa často používajú vačšie formáty dlažieb a obkladov, ktoré znižujú počet špár, zabezpečujú vysokú mechanickú pevnosť a sú odolné voči zaťaženiu veľkým počtom ľudí alebo zariadení

Veľkosti ACTIVE obkladov a dlažieb z keramiky a gres-porcelánu sú navrhnuté tak, aby optimalizovali technické vlastnosti materiálov a výkonnosť konštrukčných systémov navrhovaných pre tieto aplikácie.  Sú to formáty 300 x 100 a 150 x 75 cm, obe v hrúbke 6 mm. Vo výrobnom programe ARIOSTEA je široká škála formátov, dizajnov, hrúbok dlažieb a na všetky z nich je možné použiť antibakteriálnu aplikáciu ACTIVE.

ACTIVE keramika ako technologicky vyspelý produkt

Technologicky povedané, ACTIVE je povrchová aplikácia nanášaná na keramiku a gres-pocelain, vyvinutá na základe najmodernejších vedeckých a technologických objavov, ktoré využívajú vlastnosti fotokatalytického oxidu titaničitého modifikovaného striebrom (európsky patent EP3277634). Prítomnosť striebra v ich zložení umožňuje dlažbe s povrchovou úpravou ACTIVE  zachovať antimikrobiálne vlastnosti aj pri absencii osvetlenia, čo zaisťuje extrémnu bezpečnosť a hygienu keramického povrchu, čo je veľmi dôležitý aspekt nielen v zdravotníckom sektore a sektore opatrovateľských domov.

Prostredie, ktoré je len „naoko“ čisté, môže skrývať vážne nebezpečenstvá, a preto ACTIVE keramika poskytuje účinné riešenie, ako udržiavať povrchy trvalo dezinfikované, čím eliminuje alebo aspoň obmedzuje použitie agresívnych a toxických výrobkov.

Produkt bol nainštalovaný a testovaný spoločnosťou Tumor Zentrum vo Freiburgu v Nemecku, kde bolo položených 1 500 m2 dlažby. Po roku nezávislých testov spoločnosť Tumor Zentrum vyhlásila, že je schopná udržiavať úroveň povrchovej dezinfekcie požadovanú regiónom Baden-Württembe, a to za zníženého množstva použitého čistiaceho prostriedku na tradičné podlahy až o 4/5.

V prípade ďalších dotazov týkajúcich sa použitia ACTIVE keramiky navštívte naše štúdiá a naši predajcovia vám vysvetlia podrobnosti prípadne nás neváhajte kontaktovať telefonicky alebo emailom. Radi vám podaríme.