Keď sa stena stane dizajnovým doplnkom

Predstavte si, že stojíte vo svojej vysnenej kúpeľni. Aké vidíte obklady, farby, povrchy a aké dizajnové doplnky? Rok 2021 praje tým, ktorí chcú svoje rozhodovanie zjednodušiť. Trendom sú totiž malé formáty majolikových tehličiek. A tie robia samotné steny dizajnovým interiérovým doplnkom.

Obklady tu sú s nami už veľmi dlhú dobu. Tie najstaršie boli objavené v archeologických náleziskách z Egypta pred takmer 7 000 rokmi. A aj po takto dlhej dobe sú číslom jeden pri voľbe stien v kúpeľniach. Ľahko sa čistia, sú odolné voči plesniam a tie s glazúrou nemajú póry, v ktorých by sa držali nečistoty. Trendom posledných rokov boli najmä veľké formáty, no v roku 2021 sa čoraz viac objavujú veľkosti presne opačné –  a to minimalistické.

Glazúra majolikových tehličiek

Glazúrované dlaždice sú keramické alebo porcelánovogresové dlaždice, ktorých povrch je po tavení pri veľmi vysokých teplotách pokrytý skvapalneným sklom. Po vysokoteplotnom spekaní sú molekuly úplne utesnené, takmer bez medzery, čo dokáže dlho udržať vysoký jas. Obklad je tak jasnejší, čistejší a vyznie v priestore veľkolepejšie. Zámerom takéhoto procesu je, aby tehličky vyzerali ako ručne vyrábané. Hoci na Slovensku majoliku skôr poznáme z tradičnej ornamentálnej modranskej keramiky, Stredomorím inšpirovaná majolika v obkladoch má úplne iné smerovanie. Do priestoru, kde je zvyčajne menej prirodzeného svetla, necháva preniknúť prirodzené osvetlenie. Do kúpeľne tak dostanete nový charakter a hĺbku.

Spojenie nečakaného

Bez ohľadu na veľkosť vašej kúpeľne, jej môžete dodať minimalistický, metropolitný štýl. Steny sa stávajú doplnkami samotnými. Sú lesklé, nedbanlivo nedokonalé, s odvážnymi farbami. Uložiť ich môžete vertikálne, horizontálne, ale aj šikmo. Vzory môžete vďaka menším formátom tiež kombinovať.

Nielen do kúpeľne

Obklady menších formátov, ktoré pripomínajú staršie malé formáty tehličiek, sa stali populárnym doplnkov aj iných izieb. Takáto stena vie vyniknúť napríklad nad čelom postele, či na podlahe. Oproti tapetám na stenách majú veľkú výhodu v tom, že nevznikajú bubliny a porcelánové obklady navyše stenu izolujú. Tým zamedzíte aj možnému vzniku plesní na stenách, ktoré nie sú nikdy v našich domovoch vítané, o to menej na miestach, kde spíme.

Ďalším častým použitím je aplikácia do kuchýň, kde práve tento efekt navodzuje vyšší dojem čistoty a zvýrazní kvalitné vodovodné batérie, aj kuchynské doplnky a spotrebiče či bylinky, ktoré okolo kuchynskej linky môžete mať. Stačí malý prvok, či kombinácia farieb – a zmeníte charakter celej izby. Tehličky sú jednoducho trendy.

Kezma, Opal, Alchimia – čaro Španielska u vás doma

Španielski výrobcovia Navarti a Cifre pripravili svoje novinky majolikových tehličiek o veľkosti 7,5 x 30 cm na trh a vďaka K.R.T. ich teraz môžete mať vo svojom interiéri aj u nás, na Slovensku.

Tehličky Kezma od Navarti nájdete v bielych, sivých, až čiernych odtieňoch, ktoré dopĺňa kreatívna petrolejová modrá.

Lesklé tehličky Opal od Cifre k tomu dopĺňajú odtiene béžovej až hnedej, doplnené o tyrkysovo-emeraldové odtiene a dekorované vzory. Podobne je tomu pri rade výrobkov Alchimia od rovnakého výrobcu, kde okrem odlišnosti vzorov nájdete aj odtiene ako moka, antracit, alebo olivy.

O vhodnej aplikácii týchto tehličiek do vášho interiéru sa neváhajte poradiť s našimi dizajnérmi, alebo navštívte jednu z našich pobočiek, kde sa vám radi povenujú naši poradcovia, ktorý žijú svetom kúpeľní už dlhé roky.