Shale: Dlažba s dušou bridlice

Čo má spoločné dlažba s ideálnym mužom? U dlažby chcete, aby vyzerala drsne na pohľad, no na dotyk bola hladká a jemná. No pritom potrebujete, aby vo svojej podstate bola pevná a mohli ste sa spoľahnúť, že ju nič nezlomí. A u muža je to vlastne také isté.

Ak v K.R.T. hovoríme o ideálnej dlažbe, značka Italgraniti je jednou z najčastejšie vyslovovaných. Novinkou tejto talianskej značky je produktová línia pod názvom Shale. Prezerajúc si katalóg pritom máte pocit, že sa pozeráte stále na iný produkt. Stačí pritom iný odtieň, iná veľkosť dlažby, či iná štruktúra. Všetko však spájajú jednotné kvalitatívne vlastnosti.

Keramická dlažba bez náznaku krehkosti

Väčšine z nás sa pri slove keramika vybaví niečo krehké. Aj spojenie keramická dlažba môže vyvolať tento dojem, no presný opak je pravdou. Dlažby Shale majú tak špičkové pevnostné parametre, že sa používajú aj na pokládku v exteriéri. Tieto dlažby, známe pod pojmom gresové, naberajú čoraz viac na popularite. Gresová dlažba je v skutočnosti jedným zo základných typov obkladovej keramiky. Podobne, ako iné jej typy, vzniká spekaním zmesi kremenných pieskov, živca a hliníka pri vysokých teplotách. Medzi hlavné zložky patria ílovité materiály ako kaolín a ilit. Tieto materiály sú spoločné s horninou, ktorá dala novej línii od Italgraniti názov – bridlici. Pri „gres porcellanato“, ako sami Taliani tieto výrobky nazývajú, sa však na rozdiel od iných obkladov nepridávajú prímesi vytvárajúce póry znižujúce hmotnosť. So Shale budete jednoducho mať s rozmermi 60 x 120 cm a s dvojcentimetrovou hrúbkou poriadny kus dlažby.

Neustále sa meniaca senzácia na stene

Preneste Shale na stenu a zistíte, prečo je táto línia v Italgraniti aktuálne jej najpredávanejšou. Povrch majstrovsky spája rôzne elementy a materiály odhaľujú minerálne detaily lámaného kameňa. Taliani aj na toto našli termín – grafická dynamika. Obklady vyniknú kreatívnym využitím rôznych veľkostí dlažieb až do veľkosti 80 x 160 cm, alebo obkladmi z malých formátov 10 x 30 cm, ktorých sa každý okoloidúci bude chcieť dotknúť. Rebrovaný povrch je totiž akoby neustále sa pohybujúci materiál.

Tento estetický realizmus radi používajú architekti v budovách slúžiacim pre turizmus, ako sú hotely, či reštaurácie. Dlažby a obklady Shale sú vhodné pre verejné priestranstvá, múzeá, obchodné a kancelárske priestory, nemocnice, letiská, školy, športové centrá, či wellness. No sú každodenným potešením najmä pre tých, ktorí si uvedomujú, že doma sa na dlažby a obklady pozeráme najčastejšie a Shale od Italgraniti sa vám nikdy nezunuje.

Od mesačnej ku gréžovej farbe

Shale sa vyrába v šiestich farebných prevedeniach. Výrobca si dal záležať na chromatických farbách. Tie ponúka v odtieňoch ako mesačná (moon), piesočná (sand), teplá šedohnedá (taupe), gréžová (greige, farba medzi béžovou a sivou), popolová (ash) a tmavá (dark).

Pri tvorbe priestorov je jednou z najťažších vecí dosiahnuť rovnováhu trojdimenzionálneho a lineárneho dizajnu. So Shale od Italgraniti to však máte zaručené. Spojením obkladov a dlažieb ľahko dosiahnete prirodzené pokračovanie z interiéru do exteriéru. A aj po dlhom čase sa na obklady a dlažby, vďaka ich rôznorodosti, budete pozerať ako na niečo, čo sa v priestore zjavilo len v dnešný deň.